Expositie FEMICIDE Datum October 11, 2024

Van 31 oktober tot 22 november staat de expositie over Femicide van OPEN MIND in het Etty Hillesum Centrum. De opening vindt plaats op donderdag 31 oktober 19.30 uur.

Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. We noemen dit Femicide. Zes op de tien slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen. In de media wordt vaak gesproken van een familiedrama, een verhullende term. De expositie FEMICIDE alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden. In de expositie worden 12 portretten getoond van vrouwen die door hun (ex) partners om het leven zijn gebracht. De verhalen worden verteld door nabestaanden.

Tessel ten Zweege, schreef het boek Tot de dood ons scheidt , over Femicide. Op 31 oktober om 19.30 is zij te gast in het Etty Hillesum Centrum. Onderdeel van de opening zal ook een panelgesprek zijn.
De expositie femicide is gemaakt in opdracht van de gemeente Den haag en is gelanceerd tijdens Orange the world 2023. De expositie  is in Deventer te zien, voorafgaand Orange the World 2024, die door de Zonta’s, de Soroptimisten en de VVAO georganiseerd wordt. 25 november is daarvan de aftrap, eveneens in het Etty Hillesum centrum om 19.30 uur. 
 
Aanmelden voor de opening kan via Femicide - Etty Hillesum Centrum